Warning: Undefined array key "currPage" in /home/esprinit/public_html/naskosushi.com/includes/functions.php on line 250

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/esprinit/public_html/naskosushi.com/includes/functions.php:250) in /home/esprinit/public_html/naskosushi.com/includes/functions.php on line 20
За мен История на суши Японската кухня Продукти Видове суши Начин на поднасяне
Продукти
Sushi Rice
Суши ориз (Sushi Rice)
Ориз за суши (sushi-meshi) се приготвя от специален сорт бял, късозърнест японски ориз, сварен и овкусен със смес от оризов оцет, захар, сол, комбу (специално водорасло) и понякога саке (слаба японска ракия). Основно качество на ориза е лепкавостта му – не трябва да е нито прекалено лепкав, нито прекалено сух. Оризът трябва да се използва веднага след като се свари и охлади.
Nori
Нори (Nori)
Водорасло, което навремето се култивирало в японските пристанища. Водораслото било изстъргвано от доковете, разстилано на листа и сушено на слънце, в процес подобен на правенето на хартия. След това получените листа леко се припичали. Днес нори се продава на листа със стандартен размер 18 см на 21 см. Листата с високо качество са дебели, гладки, черни и лъскави и нямат дупки по тях.
Toppings
Топинги и пълнежи (Toppings)
 • Риба – риба тон, сьомга, маслена риба, сардина, снепър
 • Морски дарове – калмари, октопод, скариди, хайвер
 • Зеленчуци – авокадо, краставица, морков, аспержи
 • Червени меса - телешко
 • Други пълнежи – японски омлет
 • Wasabi
  Уасаби (Wasabi)
  Пикантна паста, направена от стрит корен на растението уасаби. Истинското уасаби (hon-wasabi) се нарича Wasabi japonica, има антисептично действие и може да намали риска от хранителни отравяния. Извън Япония е широко разпространена имитация на уасаби (seiyo-wasabi), която се прави от хрян и горчица на прах и се оцветява в зелено. В Япония тази смес обикновено се нарича японски хрян.
  Gari
  Джинджифил (Gari)
  Сладък, маринован джинджифил – консумира се между различните видове морски деликатеси за неутрализиране на вкуса, за пълнота на вкусовите усещания, а също така и за подпомагане на храносмилателния процес.
  Komezu
  Комезу (Komezu)
  Оризов оцет. Има по-мек вкус от останалите винени или плодови оцети. Помага за запазването на естествения цвят на зеленчуците и премахва горчивия им вкус. Използва се за дресинги, при приготвянето на ориз за суши.
  Sake
  Саке (Sake)
  Оризова ракия, която съдържа не повече от 12-15% алкохол. Вкусът на различните видове варира от много сладко до много горчиво. За пиене се сервира както горещо, така и студено, в зависимост от предпочитанията, качеството и сезона. Поднася се обикновено в керамични бутилки, наречени токури (tokkuri), след което се сипва в плитки чашки, наречени чоко (choko).
  Soy Sauce
  Соев сос (Soy Sauce)
  Внесен от Китай през 6-ти век. Също като китайския бива тъмен и светъл, но и двата вида са по-пречистени и леки. Използва се както за добавка към суши и сашими, така и за тофу и за японските пелмени "гьоза". Японският сос е без вкус и аромат, защото съдържа само сол, а юнезийският е особено сладък и приятен, тъй като освен благоуханни подправки има и захар.
  Powered by Mitkosoft Co.
  Copyright 2023 © Nasko Sushi