За мен История на суши Японската кухня Продукти Видове суши Начин на поднасяне
Начин на поднасяне
Sushi Serving
Сервиране
Суши се сервира на дървени или лакирани подноси с геометрична форма. Те са предимно едноцветни или двуцветни, а стилът им е типичен японски минимализъм.

На всеки суши сет се добавя задължително уасаби и джинждифил, както и нетрадиционна и екзотична украса. Преди всичко суши е красота и възвишен начин на приготвяне и сервиране на храната. Важна е подредбата и украсата, както и посудата, в която се сервира.
Sushi Sticks
С клечки за суши
Първо сушито (Нигири) трябва да се завърти настрани, после да се обърне надолу със завъртане на китката и потопи от страната на рибата.

За предпочитане е само повърхността на рибата да бъде напоена, но в зависимост от индивидуалния вкус, може да се сложи малко и на ориза. Не е изненадващо да се чуе, че половината от японците, независимо от възрастта, го правят погрешно.
Sushi Etiquette
Етикет
Нетипично за японската кухня, суши се яде с ръце или с клечки. В никакъв случай сушито не трябва да се реже с нож или да се боде с вилица – обидно е за готвача. Редно е да се започне с по-светлите и с по-умерен вкус хапки и след това да се премине към по-тъмните и към тези с по-силно изразен вкус. Рибата (не оризът) се потапя леко в соев сос. В по-добрите ресторанти е проява на лош вкус да добавяш уасаби в соевия сос, тъй като се смята, че готвачът е поставил на всяка хапка нужното количество.

Сушито никога не се топи в соевия сос от страната на ориза и не се слага прекалено голямо количество от него. Това ще го направи твърде горчиво за ядене и ще развали вкуса на суши, тъй като оризът за суши е достатъчно овкусен с оцет, внимателно и деликатно и няма нужда от добавяне на още соев сос. В противен случай това ще наруши балансирания вкус на ориза, а той определя вкуса на цялото суши.
For Ladies
За дамите
Ако парченцата са твърде големи за да ги изядете наведнъж, може да помолите готвача да ги разреже на две когато ги сервира, или да ви ги приготви по-малки. Това не е необичайна ситуация за готвачите в суши-бар, особено ако се касае за дама или дете, така че не се колебайте да го направите. В древни времена размерът на сушито, като правило, е бил по-голям и вероятно по-плътен в сравнение с днешния. Размерът е бил равен на хапка и половина и хората във всеки случай са го консумирали на два пъти.
Sushi with Fingers
С пръсти
Когато ядете с пръсти, хванете парчето от двете страни с палеца и средния пръст, едновременно с това го изправете нагоре с помощта на показалеца и го обърнете на долу. Потопете го в соевия сос от страната на рибата, след което завъртете китката си, така, че страната с рибата да е обърната към вас. Поднесете парченцето към устата си и го поставете с рибата надолу – това е препоръчителния начин за ядене.
Powered by Mitkosoft Co.
Copyright 2023 © Nasko Sushi